UP Gambit (DHV 2-3)

1999

Ismét egy csúcsernyő. Megint nagyot dobtak a tervezők. Lényegesen nyugodtabbra sikerült, mint a Blues. A sebessége, merülése, siklószáma is jobb lett. A fékerő és fékút még tovább csökkent. Ezt már tényleg mentálisan is lehetett irányítani (elég volt rágondolni és fordult). Merülőbe be lehetett vinni testtel is. Sokkal nyugodtabban viselkedett mint a Blues. Alig kellet fogni. Nem táncolt jelentősen, nem akart kitörni. Nagyon kellemesen viselte a turbulenciákat. Kicsit megrázta magát és tova. Repültem vele egy 74Km-es céltávot zivataros, nagyon turbulens időben, néhány nagykártyával. Nekik végig küzdeniük kellet, hogy ne csukjanak és ezzel ne veszítsenek magasságot. Én meg csak repültem, repültem, repültem. Persze, rángatott engem is, de komoly csukódást nem produkált. Figyelni kellett a termikelésre, mert ha túl élesen fordult, könnyen átment merülő spirálba. Nagyon jó ernyő volt, messze a kategória biztonsági követelményei felett.

Sebesség: 49Km/h

Merülés: 1/1

Siklószám : 8.1
Teljesítmény orientált pilótáknak. Körülményes vele a start - legalábbis nekem még nem sikerült rájönni a titkára. Erősebb szélben jól feljön, de gyenge szélben nehezebb fenntartani a kupolát. Ezt is repülésre találták ki, nem startolásra. A levegőben azonban egy csoda. Kicsi a fékereje, erre oda kell figyelni. Gyorsan meg lehet szokni a sebességét, fordulékonyságát. Fordulni testsúlykormányzással szoktam, kicsi fékkel. Tetején terhelem az ernyőt, így teljesen stabil a kupola. Elvileg agresszívebben kellene reagálnia a csukásokra, de ezt egyáltalán nem tapasztaltam. Durva időben is repülök vele, csukott is, de nem pörgött be. Ha berepülöm, nagy távokat nyomok vele, megígérhetem :)
2000. januárjában próbálhattam ki elöszőr az ernyőt. Persze nem a széria ernyőt, hanem még a fejlesztés közbeni verziót. Meglepő volt (nekem) a sebesség, siklás és a fordulás tulajdonságai.

De tetszett és megrendeltem. A saját ernyőmet májusban kaptam meg (ugyanilyen színben mint a kép) eddig kb. 10 órát repültem vele és úgy érzem megérte megvennem.

Ugyan az ernyő DHV 2-3, de semmiféle csukódási hajlamot nem tapasztaltam, sőt, mikor féloldalas csukódást produkáltam meglepett, hogy komoly fizikai erőt kellett kifejtenem az A hevederre. Szintén nem tapasztaltam a leírásban szereplő dinamikus bepörgési hajlamot. A sebességével a magam részéről meg vagyok elégedve, bár hallottam és láttam gyorsabb ernyőket de nekem, (aki nem nagyon szeret viharos szélben repülni) megfelel.

Mindenkinek csak ajánlhatom!