Sorozat...

Egyszer egy sárkány, egyszer egy királylány... hiszen ma már nemcsak a sárkányok repülhetnek, de bármelyik Éjszakai királylány is. Csak a bátorság kell hozzá, meg az elhatározás. A többihez hozzáférhetsz a siklóernyős iskolában.

A siklóernyőzés a legfiatalabb repülősport, de 1306-ban pár kínai őrült már hasonló eszközökkel ugrált le magas tornyokból. Leonardo természetesen az ernyőzést is kitalálta, legalábbis papíron, vázlatos formában ránk maradt egy ejtőernyő látomása.

A második világháború után, a leszerelt katonák kezdtek ugrálni kedvtelésből, majd sportból, ebből fejlődött ki a sporteszközként használatos ernyő. 1964-ben jelentek meg az első paplanernyők, amelyek a korábbi biztonságosan, de csak lefelé ereszkedő kupolaernyőkkel ellentétben szárnyszerő formájukkal gyökeresen megváltoztatták az ernyőzést. Paplan formájú, alsó és felső részből álló, válaszfalakkal összekötött, metszetében pedig madárszárny profilú ernyő, már nem csak lefelé, hanem vízszintesen is lehet vele mozogni. Irányítása pedig lényegesen könnyebb és pontosabb. Először ilyen ernyővel próbáltak "felszállni" nekifutva, nem ugorva. A siklóernyő lényegében a továbbfejlesztett változata ennek az ernyőtípusnak. De ne feledkezzünk meg a királylány siklóernyősök mellett az igazi papáról, a sárkányról. A sárkányrepülők startolási, repülési tapasztalatai, valamint a sárkányok építéséhez felhasznált és egyre erősebb, könnyebb anyagok mind felhasználásra kerültek a siklóernyősöknél. A kezdetben használt légcellás ernyő hamar átalakult. Formáját tekintve a zömök téglalapból hamarosan karcsú formájú négyszög lett, majd elkezdett lekerekedni és végül kialakult az általánosnak tekinthető elnyújtott elliptikus forma. Lényegesen jobb lett az ernyő siklószáma, ami annyit jelent, hogy egy kilométeres magasságból, vízszintes irányba sokkal többet lehetett repülni vele. A feltöltődési, illetve formatartási képességek javítására, különböző merevítők jelentek meg. Divatos irányzatok tűntek fel és le, mint a "fecskefarok". A zsinórok száma jelentősen megnőtt, míg átmérőjük csökkent. Hosszuk is többször változott. Megjelentek a különböző állítószerkezetek, amelyekkel még siklás közben is változtatni lehetett a siklóernyő repülési tulajdonságait. A kezdetben használt ernyős hevederzetet felváltotta a speciális ülő hevederzet, amely kényelmessé teszi a hosszabb idejű repüléseket is. A sárkányosoknál használt fekvő pozíció nem vált be. Rengetegféle ernyőt sorolhatnánk most fel, amelyek közül lehet válogatni, hiszen vannak profi nagyteljesítményű és tudásszinthez méretezett ernyők, amelyekhez nem kell perfekt repülőtudás. A legjobb, mint mindig szakemberhez fordulni, aki kalibrál nekünk egy testreszabott ernyőt. A siklóernyőzést az érvényben lévő légügyi törvény szerint csak tanfolyam keretében lehet elsajátítani. A Funkey kulcsot ad a kezedbe a siklóernyőzéshez ezzel a most induló siklóernyő iskolával, és talán egy kis kedvet is ahhoz, hogy felkeress egy siklóernyős iskolát szabadidődben egy ingyenes próbarepülés erejéig.

<--- Előző

Cikkek

Következő --->