Siklóernyőzés szabadon

Új repülési forma kopogtat a "madarak" népes táborában, a siklóernyőzés.

Ha valaki úgy szeretne repülni mint a madár, és ezt olcsón és kötetlenül akarja "elkövetni", a siklóernyőzést kell választania.

Mi is ez a sport? A siklóernyőzés a repülés legfiatalabb, de legdinamikusabban fejlődő ága, a repülés tömegsportja. Nem igényel repülőteret, hiszen a starthoz elég egy domboldali tisztás, a leszálláshoz is megfelel egy fél kézilabda-pályányi felület, a javítás nem igényel szakszemélyzetet és összehajtogatva elfér egy hátizsákban. Megtanulása a többi repülősporthoz képest nagyon egyszerű.

A siklóernyőzés az ejtőernyőzés leszármazottja. A hetvenes években ejtőernyővel hegyről, gyalogstarttal indulva kezdődött ez az új sportág. Alapvető különbség, hogy míg az ejtőernyős a zuhanás élvezetéért, a siklóernyős a repülésért emelkedik a levegőbe. Minél magasabbra minél messzebbre eljutni. Előre meghatározott pontokhoz repülni. Ez az igazi élvezet, feladat, a siklóernyőzés csúcsa.

A tanfolyamról:

A siklóernyőzés megtanulása is elméleti ismeretekkel kezdődik. Meg kell tanulni a repülés fizikáját, mechanikáját, a repülésmeteorológiáját, a frontokat, a repülést segítő és gátló időjárási tényezőket. A repülés gyakorlatát is először elméletben kell megtanulni, hogyan kell a felszerelést kezelni, a startolási módokat, a repülés mikéntjét, a vészhelyzetek elhárítását, a leszállás mozzanatait. A légikresz, tudása is nagyon fontos. Az első gyakorlati napon már önállóan lehet repülni. Igaz még csak kis magasságban, de már a siklóernyősé a tér, a harmadik dimenzió, végre szárnya nőtt az embernek és bepillanthat egy ismeretlen világba. Egyre magasabbról és egyre meredekebbről startolva egyre több időt tölthet a levegőben, elsajátítva az ernyőkezelés mikéntjét. Megtanul "lejtőzni" vagyis a lejtőnek nekiütköző és azon fölfelé áramló szélben órákig repülni, majd a repülés csúcsa, a "termikelés" következik. A felfelé áramló meleg levegőoszlop megtalálása nagy ügyességet, tapasztalatot kíván. Ezekbe berepülve nagy magasságokba emelkedhet- Magyarországon maximum 2300 méter- és messzi távolságokat legyőzhet- a hazai távrepülő csúcs 166 km. Ha nincs megfelelő hegyoldal, nem baj, hiszen a csörléssel 400-1200m magasra is fel lehet emelkedni.

Az egyesületről:

A mi egyesületünk, a Kettö SE, a tanfolyam idejére teljes felszerelést biztosít, mindig a tudásszintnek megfelelőt. A tanfolyam után lehet használni az egyesületi ernyőket, de ha valaki sajátot szeretne, annak a beszerzésében is segítünk. Megfelelő gyakorlat megszerzése után be lehet lépni a csúcsrepülők, a versenyzők közé. Külföldi edzőtáborok, együttrepülések, versenyek. De ha "csak" repülni akar valaki, akkor is sok repülőprogramot kínálunk, csoportos repülések, magasabb szintű képzés, magasabb kategóriájú vizsgák. Pihenés képpen funsportokat űzünk, snowboard, rafting, búvárkodás. Sokszor az edzőtáborozást összekötjük ezekkel a szórakozásokkal is.

Megfelelő gyakorlat után jöhet a tandem, és a motoros siklóernyőzés.

A hátimotoros ernyőzésre felfigyelt a katonaság is. Külföldi hadseregeknél a távolfelderítés egyik eszköze, ez a nagyon gyorsan összeszerelhető, kis helyigényű - közepes hátizsákban elfér -, könnyű -mindennel együtt 20-30kp súlyú -, repülőcske. A teherbírása megfelelő 220-260kp. Reméljük itthon is felfigyelnek erre a nagyon hasznos, olcsó repülőeszközre.

 

Cikkek

Következő --->