Siklóernyőzés III.

Az eddigiekben megismerkedhettetek mindazzal, ami siklóernyőzéshez, a siklóernyőzés elméletéhez okvetlenül szükséges. Most végre jöhet a gyakorlat. A repülésre még egy kicsit várnotok kell, ugyanis először a földön, földközelben kell ezzel az új sporteszközzel ismerkedni, barátkozni. Mindenek előtt egy megfelelő gyakorlóhelyet kell keresni. Erre jó egy kb kézilabdapálya nagyságú enyhén lejtő, de mindenképp sima, lehetőleg füves, szabad, légörvényléstől mentes terület. A szél legyen enyhe 2-3m/s. Az ernyőt kinyitva fektessétek a tetejére, vegyétek fel a beülőt, kössétek a hevederhez. Helyezzétek el az ernyőt úgy, hogy a kilépő él a szél felé nézzen, és összehúzva enyhén íves legyen. Fogjátok meg a féket, irányító fogantyút, és a belépő él hevederét. Start kész állapotban vagytok. Most következik, minden repülő eszköz elengedhetetlen start előtti ellenőrzési listája. Nálunk ez csak öt pontos.

  1. a zsinórok sima lefutása - nem lehetnek összecsavarodva, nem lehet közöttük idegen anyag
  2. a karabinerek becsatoltsága
  3. a csatok becsatoltsága
  4. a szélirány - mindig a starttal szembe kell, hogy fújjon
  5. a légtér tisztasága - a starttal nem akadályozható más, már repülő

És HURRÁ-jöhet a nagy futás. Ha minden összejön, az ernyő a fejed fölé emelkedik. De ha ez elsőre nem sikerül, ne keseredj el. Ismételj. Ha az ernyő, futás közben föléd emelkedett, engedd el a belépő hevedert. A kupola nagyon siet, ezért kapkodnod kell a lábadat, mert különben beomlik az eleje. Ha stabilan repül feletted, próbálkozz az irányítással. Bal fék ballra, jobb fék jobbra fordítja az ernyőt. Természetesen neked is alatta, az új irányba kell futnod. Könnyebb, ha segítőd megtolva téged segít a futásban.

Ha stabilan tudod az ernyőt tartani, irányítani, válassz meredekebb gyakorló helyet. Vigyázz, most jön a repülés! A gyakorlóhely legyen nagyobb, és tereptárgyaktól mentes. A leszálló sík, vízszintes, és itt sem előny a turbulenciát okozó fa, ház, domb.

Öt pontos ellenőrzési lista, és futás, nagy futás! Repülsz, REPÜLSZ! Igaz még csak egy - két méter magasan, de fent vagy a madarak dimenziójában. Vigyázz, hamar jön a föld. 1-1,5m magasan húzd le a fékeket teljesen. Ha jól, időben végezted, az ernyő, könnyedén a földre tesz. Aztán kezdheted az egészet elölről, még nagyon sokszor. Eleinte ne fordulj, csak egyenes lesiklást repülj. Az ernyőt soha ne hagyd magára! Mindig fékezz 15%-kal. Ha az ernyőzés csak ebből állna, akkor már mindent tudsz, de ne reménykedj! A java még hátra van. Ez ugyanis nem merev szárny. Csukódhat, nem repül mindig szabályosan. A rendellenességek hárításáról lesz szó legközelebb.

Gombóc Artúr

<--- Előző

Cikkek

Következő --->