Siklóernyőzés II.

Akik olvasták előző számunkat, megismerkedhettek a siklóernyőzés történetével, fejlődésével. Bizonyára már nagyon szeretnétek magával a siklóernyőzéssel megismerkedni, de még várnotok kell, ugyanis először a szerkezetismeret, az, aerodinamika, repülésmeteorológia, a repülési szabályok jönnek.

Szerkezettan

A siklóernyő főbb részei:

kupola

Zsinórzat

Hevederek

Beülő

A kupola mérete, alakja, szélessége, hossza, és vastagsága az ernyő fajtájára, típusára jellemző.

A zsinórzat vastagsága 0,3mm-tól 2mm-ig, összhossza 300m-tol 600m-ig terjed

A hevederek az azonos zsinórokat fogják össze és karabinerekkel a beülőhöz kapcsolódnak. A hevedereken található az ernyő állásszögét változtató trím.

A beülő rögzíti biztonságosan a pilótát, combhevederekkel, mellhevederekkel, vállhevederekkel. A beülőre van rögzítve a mentőernyő.

A siklóernyő legfőbb jellemzője a kategóriája. Vannak kezdő "A", középhaladó "B", és haladó "C" ernyők. Minden ernyőnél meghatározzák a terhelhetőséget, mely nagyban befolyásolja a repülési tulajdonságokat.

Az ernyő kupoláján gyári "tabló" található, mely az ernyő meghatározását tartalmazza.

Aerodinamika

A szárnyprofilt körüláramló levegő fölül nagyobb utat tesz meg, ezért szívóhatás keletkezik, mely a felhajtóerőt adja. A szárnyprofil alatt azt a szárnykeresztmetszeti szelvényt értjük, amelyet akkor kapunk, ha szárnyat az ernyő hossztengelyével párhuzamos függőleges síkkal elmetsszük. A profiláramlásban helyezkedik el, valamint hat rá a föld tömegvonzása. Ahhoz, hogy a levegőben maradjon, olyan erőnek kell keletkezni rajta, amely egyensúlyt tart a tömegvonzással. .Ezt az erőt nevezzük felhajtóerőnek, pontosabban a felhajtóerő függőleges komponense - légerőnek nevezzük - tart egyensúlyt a tömegerővel. Tehát a repüléshez elegendő felhajtóerő képződéséhez az alábbiak szükségesek:

 • alkalmas profil, megfelelő állásszög
 • elegendő nagy sebességű közeg / levegő /
 • a Föld tömegvonzása

Meteorológia

Mivel a repülés szabad légtérben történik, amelynek az állapota folyamatosan és dinamikusan, sokszor kiszámíthatatlanul változik, ezért fontos az ott zajló események törvényszerűségeinek ismerete. A hely szűkössége miatt, úgy, mint az aerodinamikai részben, csak főszavakban tárgyaljuk ezt a részt is.

A légkör,

A légtömegek paraméterei,

Hőmérséklet és gradiense, inverzió,

A légnyomás, légsűrűség, légnedvesség,

Az atmoszférikus állapotok,

Az időjárás és jelenségei,

Szél, dinamikus, termikus turbulencia, felhők, köd, atmoszférikus frontok, ciklonok, anticiklonok

Nagyon fontos, hogy repülés előtt, illetve repülés közben folyamatosan fel tudjuk mérni környezetünket az aktuális és az alakuló időjárási tényezőket. Fel kell ismerni a különböző frontokat, a veszélyes zivatartevékenységet, a zivatarfelhőt.

Szabályzat

Az elméleti ismeretek nagyon fontos része a repülési szabályok.

A siklóernyő a polgári repülésről szóló törvényerejű rendelet alapján légijármű, az ezzel járó jogokkal és kötelességekkel együtt. A légtér, amiben repülünk ugyanolyan rendezett, mint a közút. Elsődleges szabály a jobb kézszabály. Mindig a jobbról jövőnek van előnye, jobbra kell kerülni, jobbra kell kikerülni. Kivétel a lejtő, ahol a lejtőt jobb kézre repülőnek van előnye / hiszen ő nem tud jobbra kitérni / illetve a termikben körzőnek , akinek előnye van. Startnál a már repülőnek, leszállásnál az alullevőnek van előnye.

Néhány alapszabály:

 • A légi forgalomban mindig defenzíven kell viselkedni
 • Minden siklóernyősnek a többiekre tekintettel kell tevékenykednie
 • A légijárművek, néhány kivételtől eltekintve, egyformák
 • A láthatóan korlátozottan manőverező légijárműnek elsőbbsége van.
 • Siklóernyőzni csak megfelelő okmányok meglétével szabad, pilótaigazolvány, felelősség biztosítás, siklóernyő okmányok.
 • A légtér igénybevételét be kell jelenteni minden repüléskor, figyelembe véve a terület " használhatóságát". Tehát még egy kis lesiklást is meg kell tervezni.

Felszerelés

A repülést kötelező és ajánlott felszerelések segítik.

 • Kötelező: bukósisak, mentőernyő
 • Ajánlott: repülőműszerek /variométer, magasságmérő, iránytű, térkép, GPS, fényképezőgép, reprádió/
 • Megfelelő meleg, réteges ruházat, napszemüveg

Ha már mindened megvan, és az elméleti tudás maximális birtokosa vagy, jöhetnek az első siklóernyős gyakorlatok.

Pálfi Béla Gábor

<--- Előző

Cikkek

Következő --->